فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 75 (تابستان 1402)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 75 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین دیده خانی، روح الله علیزاده، محمدشریف شریف زاده، روح الله سمیعی صفحات 1-11

    با توجه به اهمیت و رشد کارآفرینی دیجیتال در دنیای امروز و همچنین عدم مطالعه نظام مند درباره آن در کشور، طراحی الگوی آن از اهمیت بالایی برخوردار است و پژوهشی که الگوی کارآفرینی دیجیتال را در شرکت های دانش بنیان موردمطالعه قرار داده باشد، در کشور ما انجام نشده است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی کارآفرینی دیجیتال با استفاده از روش تیوری داده بنیاد است. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف بنیادی، ازنظر نحوه به دست آوردن داده ها کیفی و از نوع نظریه داده بنیاد است. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با سیزده نفر از خبرگان جمع آوری شده است. روش نمونه گیری هدفمند بوده و تا سر حد اشباع اطلاعات موردنیاز و کفایت نظری صورت گرفته است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد که درنهایت به شناسایی 18 مفهوم منجر گردید. مفاهیمی مانند دانش و تجربه، ذهنیت کارآفرینانه، ویژگی های شخصیتی، چابکی سازمان، نارضایتی از وضعیت موجود و جو و فرهنگ تیم به عنوان شرایط علی و عوامل فرهنگی، عوامل اقتصادی، عوامل فناوری و عوامل قانونی به عنوان شرایط زمینه ای به نتایجی از قبیل ارزش اقتصادی و ارزش اجتماعی منتهی شدند و الگوی کارآفرینی دیجیتال طراحی شد. الگوی نهایی از مجموع مقوله محوری، شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و درنهایت، پیامدها تشکیل شده است. هرکدام از این شرایط و عوامل تشکیل دهنده الگو، دارای مفاهیمی هستند که توجه به آن ها تحقق هدف نهایی کارآفرینی دیجیتال را موجب می شود.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی دیجیتال، دانش بنیان و نظریه داده بنیاد
  • سعید شوال پور، مجید فروزانمهر، حمیده حیدری رامشه، معصومه حصاری صفحات 12-21

    پارک های علم و فناوری یکی از مهم ترین ابتکارات سیاست نوآورانه می باشند و در توسعه نظام نوآوری، دارای جایگاهی خاص هستند. نگرش سیستمی و حرکت همگرا در امور فناوری با هدف و تفکر ایجاد نسل جدیدی از دانشگاه ها و نظام علمی برای رفتن به سوی نظام نوآوری، برای همگرایی باید در کشور شکل گیرد و اگر صحبت از دانشگاه کارآفرین می شود، در کنار آن، پارک‏های علم و فناوری و مراکز رشد هم در نظام نوآوری جایگاه خود را دارند. در این پژوهش، کسب موفقیت در تقویت جایگاه پارک های علم و فناوری در توسعه نظام ملی نوآوری، مساله اصلی می باشد. در این خصوص، بیش از یکصد عامل در 7 گروه سیاست گذاری، تامین منابع مالی تحقیقات و نوآوری، تامین دانش مورد نیاز در فرایند نوآوری، ارتقای کارآفرینی تکنولوژی، اشاعه و انتشار تکنولوژی، توسعه و ارتقای منابع انسانی، و تولید کالاها و ارایه خدمات، مورد شناسایی اولیه قرار می گیرد. نتایج، حاکی از آن است که شاخص های سیاست گذاری، تامین منابع مالی تحقیقات و نوآوری، تامین دانش مورد نیاز در فرآیند نوآوری، و ارتقای کارآفرینی تکنولوژی نزدیک به 75% عوامل تاثیرگذار را در خود جای داده اند.

    کلیدواژگان: نظام ملی نوآوری، پارک های علم و فناوری، سیستم ملی نو؟آوری، اقتصاد دانش بنیان، ارتقای کارآفرینی
  • محمد اختری، محمدعلی کرامتی، سید عبدالله امین موسوی صفحات 22-32

    با پیشرفت بشر در عصر اطلاعات و ورود به عصر اطلاعات دیجیتال، وابستگی به زیرساخت های ملی بیش از گذشته اهمیت یافته است. عدم وجود امنیت سایبری در زیرساخت ها، سبب اختلال در کارکرد بخش های گوناگون نظیر دولت، اقتصاد و خدمات رسانی می شود. با ایجاد اختلال در زیرساخت های حیاتی، ممکن است زیان های جبران ناپذیری در زمینه های مختلف از قبیل تلفات انسانی، خسارت های اقتصادی و از دست دادن اعتماد عمومی ایجاد شود. بدین ترتیب فناوری اطلاعات و امنیت سایبری جایگاه ویژه ای در عرصه دیجیتال یافته است. بر همین اساس یکی از مهم ترین چالش هایی که امروزه کشور های مختلف با آن روبرو هستند که می تواند امنیت ملی را نیز مورد آسیب قرار دهد، حملات سایبری است. این پژوهش به دنبال ارایه مدل بلوغ امنیت سایبری برای زیرساخت های حیاتی می باشد. در این پژوهش پنج مورد از مهم ترین مدل های بلوغ امنیت سایبری مورد واکاوی قرار گرفته است. پژوهش صورت گرفته نشان می دهد که مدل های بلوغ امنیت سایبری شباهت قابل توجهی به یکدیگر دارند با بررسی تطبیقی و مقایسه ای بین مدل های مورد واکاوی، 48 شاخص احصاء گردید، بررسی این شاخص ها نشان می دهد برخی از آن ها دارای همپوشانی با سایر شاخص ها می باشند. بنابراین شاخص های دارای همپوشانی بر اساس فراوانی در 16 گروه دسته بندی شد. سپس این گروه ها به روش تجزیه و تحلیل خوشه بندی و با توجه به داده های به دست آمده، مورد تحلیل و آنالیز قرار گرفت و در پنج سطح ساماندهی گردید، از این رو سطوح معرفی شده تمامی ویژگی ها و شاخص های مدل های واکاوی شده را در بر می گیرد. از سطوح به دست آمده و با توجه به شاخص های معین شده در هر سطح، مدل بلوغ امنیت سایبری برای زیرساخت های حیاتی پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: امنیت سایبری، زیرساخت های حیاتی، مدل بلوغ امنیت سایبری، مطالعه تطبیقی
  • فاطمه شهدکار، تقی ترابی، فریدون رهنما رودپشتی صفحات 33-41

    اقتصاد دایره ای رویکردی ارزشمند برای دستیابی به مفهوم پایداری است که سبب برابری اجتماعی، رشد و توسعه اقتصادی و حفاظت از محیط زیست می گردد.هدف اصلی از این پژوهش، ارایه یک مدل کسب و کار اقتصاد دایره ای برای شرکت های دانش بنیان بود. این پژوهش از نظر هدف، در دسته پژوهش های بنیادی- توسعه ای و به لحاظ موضوع و ماهیت از رویکرد پژوهش های کیفی از نوع اکتشافی بوده و از نظریه داده بنیاد (سیستماتیک) استفاده شده است. داده ها از طریق منابع مستند (کتاب، مقاله، رساله) و مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 15 نفر از صاحبنظران و خبرگان دانشگاهی و غیر دانشگاهی از طریق نمونه گیری هدفمند نظری تا اشباع اطلاعات مورد نیاز و کفایت نظری، جمع آوری شد. داده ها بر مبنای نظریه داده بنیاد در چارچوب کدهای باز، محوری و انتخابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل داده های کیفی حاصل از پژوهش، منجر به ارایه مدل کسب و کار اقتصاد دایره ای با 124 مقوله، 17 مقوله محوری و 6 عامل اصلی، در قالب ابعاد 6 گانه شامل شرایط علی (2مقوله)، پدیده اصلی (مدل کسب و کار دایره ای)، راهبرد (4 مقوله)، ویژگی های زمینه ای (5 مقوله)، شرایط مداخله گر (2مقوله) و پیامد (4مقوله) شد. مدل حاصل از این پژوهش می تواند راه گشای دست اندر کاران، برنامه ریزان و مدیران شرکت های دانش بنیان جهت تولید و توزیع کالا و خدمات در قرن حاضر باشد.

    کلیدواژگان: مدل های کسب و کار، اقتصاد خطی، اقتصاد دایره ای، شرکت های دانش بنیان، مدل های کسب و کار اقتصاد دایره ای
  • محمد باشکوه اجیرلو، ایمان قاسمی همدانی صفحات 42-50

    در قرن بیست ویکم رشد فناوری های نوین به ویژه در گردشگری امری اجتناب ناپذیر است. توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات هم موجب تحولات چشم گیر در رفتارهای گردشگری شده است. پژوهش حاضر به واکاوی عوامل موثر بر هم آفرینی ارزش از طریق فناوری های مجهز به هوش مصنوعی و مدیریت دانش در صنعت گردشگری پرداخته می شود. این پژوهش از نوع توصیفی – همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، متشکل از کارکنان و خبرگان صنعت گردشگری است که بصورت تصادفی تعداد 190 نفر از اعضای نمونه در دسترس قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار spss و روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار اسمارت پی.ال.اس. تجزیه و تحلیل شدند. عوامل مبتنی بر مشتری با ضریب 364/0 بر اثربخشی هم آفرینی ارزش، فناوری مجهز به هوش مصنوعی با ضریب 802/0 بر عوامل مبتنی بر مشتری و با ضریب 097/1 بر اثربخشی هم آفرینی ارزش، و نهایتا مدیریت دانش با ضریب 540/0 بر اثربخشی هم آفرینی ارزش تاثیر معنادار دارد. و عوامل مبتنی بر مشتری با ضریب 292/0 توانست رابطه بین فناوری مجهز به هوش مصنوعی و اثربخشی هم آفرینی ارزش را میانجی گری کند. بررسی نتایج این تحقیق نشان داد که تاثیر معنادار عوامل مبتنی بر مشتری، فناوری های مجهز به هوش مصنوعی و مدیریت دانش بر اثربخشی هم آفرینی ارزش مورد تایید قرار گرفت. و عوامل مبتنی بر مشتری توانست رابطه بین فناوری های مجهز به هوش مصنوعی و اثربخشی هم آفرینی ارزش را میانجی گری کند. نهایتا فناوری های مجهز به هوش مصنوعی توانست رابطه بین عوامل مبتنی بر مشتری و اثربخشی هم آفرینی ارزش را میانجی گری نماید.

    کلیدواژگان: عوامل مبتنی بر مشتری، فناوری های مجهز بر هوش مصنوعی، اثربخشی هم آفرینی ارزش، مدیریت دانش، گردشگری
  • یزدان شیرمحمدی، سولماز سینایی صفحات 51-54

    واقعیت افزوده زمینه نوظهوری در صنعت گردشگری می باشد..مطالعه حاضر تاثیر استفاده از واقعیت افزوده در بازاریابی به تمایل به پرداخت اضافه بها گردشگران از طریق تجربه ترغیبی، غوطه وری و مشارکت گردشگران را بررسی می کند.محقق در این پژوهش به بررسی اثرات دو عامل توانمندسازی واقعیت افزوده، یعنی تعبیه محیط زیست واقعیت افزوده و کنترل فیزیکی شبیه سازی شده واقعیت افزوده بر تجربیات ترغیبی گردشگران آنلاین در مقاصد گردشگری مجازی و بررسی تاثیرات مستقیم تجربه های غوطه وری گردشگران آنلاین بر تمایل واقعی آنها به پرداخت اضافه بها در مرحله قبل از خرید می پردازد.بررسی میزان مشارکت گردشگری به عنوان یک متغیر کنترلی در نظر گرفته می شود که ممکن است بر غوطه وری و تمایل واقعی گردشگران آنلاین برای پرداخت اضافه بها تاثیر بگذارد.این پژوهش از نظر هدف کاربردی و روش توصیفی است.از پرسشنامه برای جمع آوری داده های پژوهش، استفاده و روایی و پایایی آن تایید شد.جامعه آماری شامل گردشگران اروپایی شهر شیراز می باشد.بر اساس فرمول کوگران دریک جامعه ی نامحدود حجم نمونه 384 نفر می باشد.روش نمونه گیری بصورت غیر تصادفی در دسترس است.یافته ها نشان داد تاثیر مستقیم و غیر مستقیم آماده سازی محیط واقعیت افزوده بر تمایل واقعی برای پرداخت اضافه بها، تاثیر مستقیم آماده سازی محیط واقعیت افزوده بر تجربه ترغیبی، تاثیر مستقیم تجربه ترغیبی بر تمایل واقعی برای پرداخت اضافه بها معنادار می باشد.در این مدل چون هر دو اثر مستقیم وغیرمستقیم آماده سازی محیط واقعیت افزوده بر تمایل واقعی برای پرداخت اضافه بها معنادار است، می توان گفت میانجی گری وجود دارد و متغیر تجربه ترغیبی دارای نقش میانجی جزیی در تاثیر آماده سازی محیط واقعیت افزوده بر تمایل واقعی برای پرداخت اضافه بها می باشد.

    کلیدواژگان: فناوری، واقعیت افزوده، بازاریابی، تجربه ترغیبی، گردشگری
  • حسین حاجی بابائی، مهزیار اکبری صفحات 58-71

    رشد و پیشرفت روزافزون فناوری های نوین مبتنی بر ارتباط اینترنتی سبب ایجاد و شکل گیری نوعی کانال ارتباطی بازاریابی به شدت تعاملی در بستر رسانه های اجتماعی گردیده است. استریم آنلاین مبتنی بر رسانه های اجتماعی، پلتفرمی جدید، کارا و جذاب بوده که در سال های اخیر شاهد افزایش میزان استفاده از آن به منظور تبلیغات بوده ایم که این موضوع خود نشانگر ایجاد فرصت هایی بیشمار برای رشد کسب و کارها در بستر این کانالها می باشد. این پژوهش با استفاده از مدل محرک، ارگانیسم و پاسخ ، در پی بررسی عوامل موثر بر خریدهای بدون برنامه افراد در پلتفرم های استریم آنلاین با تمرکز بر ویژگی های استریم کننده و خود محصول می باشد. این پژوهش ،کاربردی، توصیفی و پیمایشی بوده و با استفاده از پرسشنامه آنلاین به جمع آوری اطلاعات ازمخاطبان استریم های آنلاین پرداخته است. نتایج حاصل از مدل سازی معادلات ساختار نشان داد که جذابیت و تخصص استریم کننده (ویژگی های مرتبط با منبع) با تاثیر بر لذت ادراک شده و مواردی مانند سودمندی ادراک شده محصول، راحتی خرید و قیمت محصول (ویژگی های مرتبط با محصول) با تاثیر بر سودمندی ادراک شده، بر قصد خرید بدون برنامه افرد در محیط های استریم آنلاین تاثیر گذار می باشند.

    کلیدواژگان: خرید های بدون برنامه، استریم آنلاین، ویژگی های منبع اطلاعات
|
  • HOSSEIN Dide Khani, Rohollah Alizadeh, Rohollah samiee Pages 1-11

    Considering the importance and development of digital entrepreneurship in modern times and the lack of a systematic study of it in Iran, it is essential to design a model for this phenomenon. There is no research on a digital entrepreneurship model in Iranian knowledge-based companies. This qualitative fundamental study used the Grounded Theory to design a digital entrepreneurship model. The data were collected through semi-structured interviews with 13 experts who were selected through purposive and theoretical saturation sampling methods through. Afterward, the data were analyzed using open, axial, and selective coding methods, where a total of 18 concepts were identified. The concepts of knowledge and experience, entrepreneurial mentality, personality traits, organizational agility, and team atmosphere and culture were classified as causal conditions; cultural, economic, technological, and legal factors were classified as underlying conditions yielding economic and social values as outcomes. The final digital entrepreneurship model consisted of a set of core categories, causal conditions, underlying conditions, intervening conditions, strategies, and outcomes. Special attention must be paid to all components of these conditions and factors to realize the ultimate goal of digital entrepreneurship.

    Keywords: Entrepreneurship, digital entrepreneurship, technology innovation Grounded Theory
  • saeid shavvalpour, majid forouzanmehr, Hamideh Heidari Ramsheh, Masoumeh Hesari Pages 12-21

    Science and technology parks are one of the most important innovations of innovational policy and have a special place in the development of the innovation system. System Attitude and Convergent Movement in Technology With the aim and thought of creating a new generation of universities and the scientific system to go to the system of innovation, for convergence should be formed in the country, and if speaking of an entrepreneurial university, along with it, science parks And technology and growth centers are in the innovation system. In this research, achieving success in strengthening the position of science and technology parks in the development of the national innovation system is a major issue. In this regard, more than one hundred agents in seven policy groups, financing research and innovation, providing knowledge in the innovation process, promoting technology entrepreneurship, disseminating and disseminating technology, developing and enhancing human resources, and producing goods and services , The initial identification is placed. The results indicate that policy indicators, funding for research and innovation, providing the necessary knowledge in the innovation process, and promoting technology entrepreneurship account for nearly 75% of the influential factors.

    Keywords: National innovation system, science technology parks national innovation, system knowledge-based, economy Enhancing, entrepreneurship
  • Mohamad Akhtari, mohammadali keramati, seyed abdolah amin mousavi Pages 22-32

    With the advancement of mankind in the information age and the advent of the digital information age, dependence on national infrastructure has become more important than ever. Lack of cyber security in infrastructure, disrupts the functioning of various sectors such as government, economy and services. By disrupting critical infrastructure, irreparable damage may occur in areas such as human casualties, economic damage, and loss of public confidence. Thus, information technology and cyber security have a special place in the digital arena. Accordingly, one of the most important challenges of different countries today, which can also harm national security, is cyber-attacks. This study explores to provide a cyber security maturity model for critical infrastructure. This study examines and analyzes five crucial models of cyber security maturity.The research shows that the cybersecurity maturity models are significantly similar to each other. By comparative study and comparison between the analyzed models, 48 indicators were obtained. Examination of these indicators shows that some of them overlap with other indicators. Therefore overlapping indices were classified into 16 groups based on frequency. Then, these groups by clustering analysis method and according to the obtained data, using SPSS software were organized in five levels, based on which the cyber security maturity model for critical infrastructure was presented.

    Keywords: Cyber Security, Maturity of Cyber Security, Critical Infrastructure, Comparative Study
  • Fatemeh Shahdkar, taghi torabi, Fereydoon Rahnama Roodposhti Pages 33-41

    Circular economy is a valuable approach to achieving the concept of sustainability that promotes social equity, economic growth and development, and environmental protection. The main purpose of this study was to present a circular economy business model for knowledge-based companies. In terms of purpose, this research is in the category of fundamental-developmental research, and in terms of subject and nature, the approach of qualitative research is exploratory, and grounded theory (systematic) was used. Data were collected through documentary sources (books, articles, dissertations) and semi-structured interviews with 15 academic and non-academic experts through purposeful theoretical sampling to saturate the required information and theoretical adequacy. The data were analyzed based on grounded theory in the framework of open-source, axial, and selective codes. The results of qualitative data analysis of the research, led to the presentation of the business model of circular economy with 124 categories, 17 central categories, and 6 main factors, in the form of 6 dimensions including causal conditions (2 categories), the main phenomenon (circular business model), Strategy (4 categories), contextual characteristics (5 categories), intervening conditions (2 categories) and consequence (4 categories). The model obtained from this research can be a way for stakeholders, planners, and managers of knowledge-based companies to produce and distribute goods and services in the present century.

    Keywords: Business Models, Linear Economy, Circular Economy, Knowledge-Based Companies, Circular Economy Business Models
  • mohammad bashokouh, Iman Ghasemi hamedani Pages 42-50

    In the 21st century, the growth of new technologies, especially in tourism, is inevitable. The development of information and communication technology has also caused significant changes in tourism behavior. The current research is devoted to the analysis of the effective factors on value co-creation through technologies equipped with artificial intelligence and knowledge management in the tourism industry. This research is descriptive-correlation type. The statistical population of the research consists of employees and experts of the tourism industry, and 190 sample members were randomly selected. Data were analyzed using spss software and partial least squares method and Smart PLS software. were analyzed. Customer-based factors with a coefficient of 0.364 on the effectiveness of value co-creation, technology equipped with artificial intelligence with a coefficient of 0.802 on customer-based factors and with a coefficient of 1.097 on the effectiveness of value co-creation, and finally knowledge management with a coefficient of 0.540 The effectiveness of value co-creation has a significant impact. And customer-based factors with a coefficient of 0.292 were able to mediate the relationship between technology equipped with artificial intelligence and the effectiveness of value co-creation. Examining the results of this research showed that the significant effect of customer-based factors, technologies equipped with artificial intelligence and knowledge management on the effectiveness of value co-creation was confirmed. And customer-based factors were able to mediate the relationship between AI-enabled technologies and value co-creation effectiveness. Finally, technologies equipped with artificial intelligence were able to mediate the relationship between customer-based factors and the effectiveness of value co-creation.

    Keywords: ustomer-based factors, technologies equipped with artificial intelligence, effectiveness of value co-creation, knowledge management, tourism
  • Yazdan Shirmohammadi, sinaei sinaei Pages 51-54

    Augmented reality is an emerging field in the tourism and hotel industry. Augmented reality can affect the satisfaction and behavior of tourists. The present study investigates the effect of using augmented reality in marketing on the tendency of tourists to pay a price premium through the experience of persuasion, immersion and participation of tourists. In this study, the researcher examines the effects of two augmented reality empowerment factors, namely the embedding of augmented reality environment and simulated physical control of augmented reality on the motivational experiences of online tourists in virtual tourism destinations and the direct effects of immersion and immersion experiences of online tourists on their real willingness to pay a price premium in the pre-purchase stage. Examining the level of tourism participation is considered as a control variable that may affect the immersion and the real willingness of online tourists to pay a price premium. This is an applied research in terms of objectives and in term of method is descriptive. The questionnaire was used to collect research data and its validity and reliability were confirmed. The statistical population includes European tourists in Shiraz. The sampling method was convenient non-randomly.

    Keywords: Technology, augmented reality, Marketing, Persuasive experience, Tourism
  • Hossein Hajibabaei, Mahziyar Akbari Pages 58-71

    The increasing growth and development of new technologies based on Internet communication has caused the creation and formation of a highly interactive marketing communication channel in the context of social media. Online streaming based on social media is a new, efficient and attractive platform that in recent years we have seen an increase in its use for advertising purposes, which indicates the creation of countless opportunities for business growth in the context of these channels. Using the stimulus, organism, and response model, this research investigates the factors affecting people's impulsive purchases in online streaming platforms, focusing on the features of the streamer and the product itself. This research is applied, descriptive and survey, and collected information from the audience of online streams using an online questionnaire. The results of structural equation modeling showed that the attractiveness and expertise of the streamer (characteristics related to the source) have an effect on the perceived enjoyment, and things such as the perceived usefulness of the product, ease of purchase, and the price of the product (characteristics related to the product) have an effect and they influence the perceived usefulness, and the intention to buy without an individual's plan in online streaming environments

    Keywords: Impulsive purchases, online streaming, information source characteristics